planten en hun toepassingen

  • WILDPLUKKEN DO'S EN DON'TS

    Het is belangrijk om te weten welke wilde planten je kunt plukken, hoe je ze plukt en ook hoe je veilig kunt wildplukken. Bovendien is het noodzakelijk respectvol voor de natuur te plukken. Dat betekent dat je niet als een 'wilde' gaat plukken, maar her en der wat plukt, een kleine hoeveelheid plukt en de plant zo min mogelijk beschadigt en precies datgene plukt dat je denkt nodig te hebben voor eigen gebruik. Je zult merken dat de bereiding van wilde planten vaak meer tijd kost dan je denkt. Pluk daarom alleen datgene wat je direct gaat gebruiken, wat betekent dat het nodig is (lees: gezond) om vaker de natuur in te trekken.


    Planten leren kennen werkt het beste in de natuur. Ze kunnen van uiterlijk veranderen in de loop van de seizoenen. Gebruik minimaal twee bronnen om planten te determineren, waarvan één boek. 


    Het is zinvol om een (aantal) keer mee te lopen met een wildplukwandeling om bekend te raken met wilde planten, ecologisch verantwoord plukken en  veiligheid. Per gebied kunnen regels t.a.v. wildplukken verschillende zijn. Zorg dat je op de hoogte bent voordat je gaat wildplukken. 

  • INHOUDSSTOFFEN WAT ZIJN DAT EN WAT DOEN ZE

    Wilde planten bevatten, net als groente die je in de winkel koopt, veel inhoudsstoffen. Onder andere vitaminen en mineralen, maar ook veel andere inhoudsstoffen, die de algehele gezondheid van de mens kunnen bevorderen. De verschillende inhoudsstoffen beïnvloeden je lichaam (en geest). Belangrijk daarom is dat je zoveel mogelijk variatie aanbrengt in het eten en drinken van (wilde) planten, zodat je veel verschillende inhoudsstoffen, die wilde planten bevatten, tot je neemt en niet teveel van één bepaalde stof. 


    Als je het eten van wilde planten varieert, kun je deze preventief voor het bevorderen van je gezondheid gebruiken. 


    Wil je ze medicinaal gebruiken, raadpleeg dan altijd een arts en/of fytotherapeut. 


    Dat geldt ook voor als je een ziekte hebt, medicijnen gebruikt, overgevoelig voor bepaalde stoffen bent, of zwanger bent. 

  • 31 januari Zelf maken, het kan! Deodorant.

    Zelf maken; het kan! En het is helemaal niet moeilijk! Vandaag maakte ik deodorant crème met als basis een recept @kruidenzusje . 


    Op internet kun je ook veel recepten vinden. Weet je dat salie goed werkt tegen transpireren? En het ruikt ook nog eens lekker. Bij deze deodorant gebruikte ik kokosolie als basis. Ik heb daar eerst salie in laten trekken. Verder gebruikte ik twee soorten etherische olie; ylang ylang en bergamot. Mm, dat ruikt zo heerlijk samen met die salie! Bijenwas haal ik bij de plaatselijke imker. Salie uit eigen tuin. 


    Je eigen cosmetica maken heeft zoveel voordelen: je kiest zelf (natuurlijke) ingrediënten; planten, die goed zijn voor jou, een geurtje dat bij je past en je gebruikt oude potjes, dus geen verpakkingsmateriaal. Zo maak ik mijn eigen zeep, shampoo en deodorant.

  • 29 januari Vitamine C!

    Moedertje natuur zorgt goed voor ons. Zij zorgt dat alles wat we nodig hebben om ons heen groeit. Jammer genoeg is heel veel kennis verloren gegaan! In de 16e eeuw wist men nog wel hoe men in de winter in eigen land aan vitamine C moest komen! Zij namen o.a. speenkruidblad mee op reis omdat dat plantje boordevol vitamine C zit. Dit zorgde ervoor dat mensen geen scheurbuik kregen! 


    Speenkruid: het bos staat er straks vol mee. Ik heb de eerste blaadjes al gezien! Let op: alleen vóór de bloei eetbaar!


    Het tweede plantje wat nu, in januari, al volop groeit én vol vitamine C zit, is kraailook. Het plantje is familie van knoflook en lijkt enorm op bieslook. En het smaakt er ook nog eens naar. Als je weet waar je moet kijken en hoe je hem kunt herkennen heb je maandenlang plezier van dit mooie plantje!


    Nummer drie groeit nu ook, maar is een wat lastiger te vinden en te determineren plantje; driekantig look, ook al familie van knoflook! Superlekker mals en smaakvol.


    Dan hebben we nog koolzaad, je weet wel waar die mooie gele bloemetjes aankomen eind maart, begin april. Een paar jonge blaadjes in je salade geeft een lekker pittige smaak én ook die bevatten vitamine C. Ik heb al velden vol zien staan met dit lekkers.


    De volgende is veldkers. Je hebt twee soorten: kleine veldkers en bosveldkers, maar ze zijn lastig uit elkaar te houden. Ze zijn beide heel lekker, als je van tuinkers houdt! Want zo smaakt het ook. Heerlijk op je broodje met hummus!


    En dan vogelmuur: ik zie dit immuunversterkende plantje overal; in het bos, maar ook midden in de stad! Boordevol vitaminen en mineralen. Kijk in bloembakken, op stoepen langs de muur en je vindt haar volop. Heerlijk in pesto, salade, soep en stamppot!


    Als laatste wil ik nog winterpostelein noemen. Je vindt deze plant op vochtige, schaduwachtige zanderige grond. In de duinen bijvoorbeeld, maar ik zie het plantje ook in de bermen in de stad! Zo lekker! En schattig als ze in bloei staat!


    Let op dat je de goede plant plukt: pluk alleen als je 100% zeker bent en raadpleeg altijd meerdere bronnen. Pluk altijd met mate en respect voor de natuur 💚

  • 20 januari Jaaaa wildplukken!

    Natuurlijk zijn er de winterpaddenstoelen, die heerlijk zijn, maar zodra ik pesto kan maken, kom ik helemaal in de wildplukmodus! En vandaag was het zover. Ik plukte prachtige kraailook! Ik weet nog dat ik dit één van de moeilijkste planten vond om te determineren, toen ik begon met wildplukken. Hij lijkt namelijk precies op een graspolletje. Maar nu; ik herken ik hem onmiddellijk als ik al fietsend de omgeving scan. 


    Kraailook, zo heerlijk. Je kunt het ook wilde bieslook noemen, want de smaak is ongeveer hetzelfde! Ja, en die groeit gewoon met bosjes in het wild. Maandenlang! 

    Vandaag maakte ik pesto met kraailook en nog wat wilde kruiden. Maar wat dacht je van een yoghurtdressing met kraailook, lekker in je salade of op je boterham met hummus! Voor een recept: kijk op de pagina RECEPTEN: winterpesto

  • 12 januari Winterpaddenstoelen!

    Overal heb ik mijn geheime plekjes. Zo weet ik precies waar ik de winterpaddenstoelen kan vinden in Delft. En ja hoor, ook dit jaar groeien ze weer volop! Niet zo overvloedig misschien als elders in het land, maar toch om er af en toe één of twee te plukken (respect voor de natuur!) Zo heb je bijvoorbeeld oesterzwammen, die zijn zo groot, dat je aan één 'oester' genoeg hebt om heerlijk aan je maaltijd toe te voegen. Of 's morgens gehakt met een eitje in de pan te bakken. Knoflookje erbij en smullen. 


    Maar de smaak van fluweelpootjes doet mijn hart wel sneller kloppen! En ze zijn ook zo mooi met hun fluwelen 'pootjes' en glanzende hoeden. Weet je dat ik ontroerd kan raken door zoveel moois en lekkers?

recepten